Uncategorized

Трюфели в България: Цени, кучета и топ истории

Spread the love

Philips - TV, audio, video Според “24 часа” цяла Странджа е бъкана с трюфели и това не е тайна за никого. По думите му както има плануване за добивите на дървесината, така има и задължително десетгодишно плануване на добивите на диворастящи гъби, в това число и трюфели, което е неприложимо в реалните условия. По този начин се създават ситуации и конфликти, както между отделни физически, така и между съответни юридически лица, претендиращи, че имат право(учредено право), да събират единствено те от дадения регион, отдел, парцел, имот за който евентуално им е издадено позволително, което от друга страна, съгласно регламентите на ЗГ се отнася за цялата територия на ДГС/ДЛС. Учени от Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия в сътрудничество с експерти от Лесотехническия университет, специалисти по икономика на селското стопанство и управление на ресурсите, както и земеделски производители на овошки участват в колектива на Оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД”, разработваща проект „Микоризиране на фиданки и плододаващи овощни видове за производство на трюфели”, който е финансиран по подмярка 16.1 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). След засаждането на дръвчетата, ще бъдат необходими няколко години за появата на първите трюфели.

Ловци на трюфели - хит на киноложките изложби - Български Фермер Преди консумация, трюфелите трябва да бъдат почистени от пръстта, като за целта се използват четка и вода. Проучванията показват, че антиоксидантите са важни за много аспекти на здравето и дори могат да бъдат свързани с по-нисък риск от развитие на някои хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Но притежаването на ферма за гъби може да се превърне в доста достоен бизнес, осигуряващ доходи на собственика си в продължение на много години. Най-често за ловци на трюфели се използват породите логато романьоло, кокер шпаньол, бретон шпаньол и лабрадор. Заради добрите доходи, често напълно неподготвени хора се пробват и унищожават местообитанията на трюфелите. Заради липсата на регламент до сега държавата губи 6 млн. Димитър Димитров – председател на асоциация “Български трюфел”. Според Светлозар Сидеров, председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България, основните проблеми в бранша произтичат от липсата на регламенти и от непригодността на Закона за горите към дейността на близо 100 000 души, които работят в сектора. Вкусът на трюфели е невероятен, поради което могат да се сервират сурови, например в италианска паста или салати. Ще получите уникално и ароматно ястие, с което може да впечатлите и най-претенциозния гастроном.

АДВ. З.: Имаше ли други хора, които не желаеха чрез Вас да реализират събраните количества гъби? Нашите ловци на трюфели в България и Европа внимателно подбират и отделят някои от най-добрите пресни образци трюфели и ги съхраняват чрез светкавично замразяване. Понякога този тип се нарича „златен тоскански трюфел”, цената му е същата като тази на златно кюлче със същото тегло. Затова и цената на тези четириноги приятели е много висока. Но защо цената им е толкова висока? Те обаче са много трудни за намиране в дивата природа, поради което тези гъби винаги са имали много висока цена. Труднодостъпен деликатес с висока цена, в миналото трюфелът е присъствал само на трапезите на владетелите. С временна заповед на агроведомството от тази седмица е взето решение събирачите на трюфели да плащат патентия данък и осигуровките в горските стопанства, а те по ЕГН да правят необходимите вноски на хората към НАП и общините. След като през 2017 година България е заела първото място в света по добив на трюфели от естествени – основно горски находища, администрацията най-после е подготвила закон, с който да регулира бизнеса, за да пресече нелегалните канали за търговия. Този процес запазва вкуса и структурата на тези високо ценени гъби, като позволява да се насладите на прясно замразени трюфели през цялата година.

В проектозакона се регламентират и всички останали моменти от бизнеса с трюфел продуктии. След разговори в края на миналата година с министъра на финансите Асен Василев за промяна в методиката на облагане на работещите в сектора се е стигнало до решение разрешителното за месечен добив да бъде едно и да важи за всички държавни и общински гори в България. След няколко години в края на август можете да разчитате на първия трюфел. Днес е напълно възможно да отглеждате тези гъби сами, ако симулирате необходимите условия за това. То като разровиш почвата, а особено след дъжд, когато тръгне да расте самият трюфел, той напуква самата почва отгоре и то си личи, че това е трюфел. Максималните резултати ще получите след около 7 години. Ето защо през последните години прасетата са подменени със специално обучени кучета. Твърди се, че уникалните гъби се срещат и в България, като за намирането им е необходимо прасе или специално обучено куче и ловец с познания, опит, воля и желание. В мотивите към закона е записано още, че трюфелите са ограничени и бавно възобновяеми природни ресурси, поради което е необходима нормативна база, която да регулира и контролира потреблението и възпроизводството им.

Pg leaf logo a b c d e f g h i j k l botanical gp gp leaf logo gradient logo design icon illustration inspiration leaf logo letter p logoinspiration m n o p q r s t u v w x y z monogram logo p g p g plants logo pg leaf logo popular logo symbol typography vector